Времената, в които живеем все повече започват да се отличават от всичко, с което бяхме свикнали досега не само със своята динамичност, но най-вече със своята гъвкавост и изобилие от възможности, и избори. Световната пандемия на Коронавирус повлия всеки един обществен сектор, а влияние беше оказано и почти върху всеки втори бизнес. Първоначалните обществени реакции бяха с различен диапазон на реактивност на хората спрямо заобикалящата среда. След като пребиваването в собствените жилищни пространства беше въведено като задължителна мярка от правителствата на по-късен етап самоизолацията стана предпочитана. По този начин животворен поток се насочи към пазара на недвижими имоти  – генерира се активно търсене и се покачиха покупко-продажбите.  Около 30 % е покачването в броя на сделките спрямо предходните две години.

Една от основните причини за задвижването на тези процеси в пазара на недвижими имоти е не само желанието за инвестиция в собствени жилища, имоти за отдаване под наем с цел приход, тъй желаните ваканционни апартаменти и къщи, но и благоприятната промяна в кредитната политика на банките. Ниските лихвени проценти и ниските, или нулевите такси върху големи суми по кредити, ги направи достъпни почти за всеки, искащ да сбъдне тази своя мечта. От сектора дават информация, че от гледна точка на продавачите и посредниците, е важно да има висока активност от страна на големите капиталовложители за цялостна регенерация и активация на пазара от икономическа гледна точка. Това ще доведе и до интерес от страна на чужденците, които търсят места за пребиваване, за покупка и или само за отдих в България, но и до засилване на интереса на чуждестранни инвеститори в перспектива.

Наблюдава се постепенно покачване на цените за продажба, тъй като цената на суровините също значително се покачи, така както тези на най-обикновените бързооборотни стоки в retail сектора. Въпреки това, засилената тенденция за покупко-продажба на недвижимо имущество се отчита не само в България, но и в цялата Западна Европа, а също така и в САЩ, където медиите съобщават, че цените започват да достигат универсалната сума от около 1 милион щатски долара за имот.

Динамичният пазар на недвижимо имущество повиши активността на клиентите, а към този момент се наблюдава т.н състезателен подход при огледите и сключването на сделките. Всичко това значително раздвижи циклите при сдобиването с ваканционен имот- сделките се осъществяват все по-бързо. В този аспект се наблюдават и разширяването на предпочитанията на клиентите и нуждата от задоволяването на техните искания за надморската височина при разположението на сградите и помещенията, желанието за панорамна гледка, нуждата от просторно пространство за повече хора или пъл желанието за усамотение сред природата.

 

Всичко води към това, че скоро не е имало по-подходящ момент за покупка на ваканционен имот. Сега е добър момент за преговори, тъй като наблюдаваме един баланс по оста търсене – предлагане и покупко – продажба. В същото време цената на по-старите ваканционни имоти, както и на тези с особена локация,  започва да намалява с до 30 % на обект във връзка с увеличаване на възможностите за покупка на по-ексклузивен парцел от друга страна. Критериийте за оценка на стойността също варират в по-голям диапазон в сравнение с предходните години – все повече крайните клиенти са хора, които се нуждаят от осъвременени помещения с необходимото оборудване и техника, които да отговарят на нуждите на техния начин на живот.  

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.